1. Tenkt gjennom hvordan du vil at boligen skal fremstå.

Førsteinntrykket er avgjørende for veldig mange. Derfor er det viktig at du har gjort deg noen tanker om hvordan du vil at boligen skal fremstå. Dette gjør du blant annet ved å ta stilling til når på året boligen skal selges? Hvor ryddig bør boligen være? Skal jeg bruke tid på å pusse opp før boligen legges ut? Foruten dette er det viktig å tenke på uteområder/fellesområder, hvordan skal disse se ut? Hvor mye innsats man bør legge i dette, avhenger i stor grad av boligen. Spør megleren om råd, men hovedregelen er at boligen bør være så presentabel som mulig – så noe innsats må du legge ned før salget.

2. Store oppussingsprosjekter før salg vil sjelden lønne seg

Vi nordmenn er glade i å pusse opp. Kanskje ikke så rart når vi tilbringer mye av tiden vår innendørs. Da er det naturlig at vi ønsker oss et hjem som vi trives i. Men, det som du trives med trenger ikke nødvendigvis være hva kjøperen trives med. Dessuten så koster det ganske mye å pusse opp kjøkken og bad. Vårt råd er derfor å ikke kaste seg på de store oppussingsprosjektene før salg, fordi du aldri vet om det lønner seg. Ta i alle fall en helhetsvurdering og snakk med en megler før du setter i gang.

3. Gjør ferdig mindre vedlikeholdsarbeid

Uansett om du selger en gammel eller ny bolig – hvis boligen skal vise seg fra sin beste side, er det viktig at detaljene er i orden. Selv om de store oppussingsprosjektene kan vente oppfordrer vi folk til å rette opp det som evt. ikke fungerer eller er veldig slitt. Har du en kran som drypper, en list som er løs eller mange hull i veggene, anbefaler vi at du fikser dette med et strøk maling eller en runde med hammeren. Dette er såpass små endringer at det ofte vil være verd det.

4. Rydd bort personlige ting og pyntegjenstander

Når man skal holde visning er målet å få en potensiell kjøper til å se for seg sitt nye hjem. Hvis det da ligger masse personlige eiendeler og ting strødd rundt omkring eller huset er fylt opp med store tunge møbler, er sannsynligheten stor for at det er dette som stjeler oppmerksomheten. Rydd derfor bort private bilder, pyntegjenstander og overflødige ting. Dette skal uansett pakkes ned når du har solgt så du kan like gjerne begynne jobben allerede nå.

5. Skap best mulig førsteinntrykk

Du får bare en sjanse til å skape et godt førsteinntrykk! Derfor må boligen vise seg fra sin beste side på visningsdagen. Da gjelder det å skape en hyggelig atmosfære, og et minimum er at det er ryddig og rent. Luft gjerne ut og pynt litt med blomster etc. Men, unngå duftlys og kunstige lukter – det kan virke mot sin hensikt. Det beste er at det lukter nyvasket og ingenting annet.