– Ved salg av bolig bør du så tidlig som mulig vurdere hvilke forberedelser du har kapasitet til. For de fleste av oss er det nok slik at boligen som skal selges, ikke er salgsklar, sier hun.

Rydd og kast

Det aller viktigste å gjøre i forkant av salgsprosessen er å rydde og kaste det man ikke trenger.

– Er man på flyttefot, så kan det være en gylden anledning til å bli kvitt unødvendig oppsamlet skrot. En ryddig bolig virker større, og kjøper får mulighet til å se for seg sine egne ting i boligen, sier Liberg.

– Man bør også foreta en grundig vask. Ikke minst gjelder det godt synlige fingermerker og skitt på blanke flater, som dusj og servanter, kjøleskapdører, benkeplater, speil og vinduer, legger hun til.

Lett ansiktsløfting

Om tida tillater det, er det et godt tips å sørge for å fjerne flest mulige alderstegn fra boligen. Liberg forteller at det blant annet kan være å tette små hull i veggen med akryl.

– Dersom fargevalget er utdatert eller vegger og karmer er slitt er det lurt med et strøk maling. For øvrig bør furulister i en ellers ok bolig males. Videre kan ny benkeplate og nye håndtak gjøre underverker på et kjøkken, sier hun. Har man gulnede silikonlister på bad og kjøkken kan også disse med fordel skiftes ut, fortsetter hun.

Boligen bør ikke være tom

Liberg forteller at som hovedregel bør ikke normalt oppdaterte boliger fremstilles for salg umøblert.

– Det er mye lettere å forstille seg hvordan en kan plassere sine egne møbler når boligen man ser på er møblert, sier hun. Dessuten er det slik at en tom bolig vil se mindre ut enn den i virkeligheten er, fordi det blir vanskeligere å vurdere proporsjoner.

– Store, ruvende møbler bør man fjerne, og personlige bilder og nips likeså. Mange småmøbler og tepper, kan få rommene til å virke både rotete og mindre. Et annet godt tips er å henge opp lyse gardiner. Noe som også har mye å si for helhetsinntrykket, er at det er lys i alle lampepunkter, fortsetter hun. Liberg sier at man kan fokusere mer på detaljene først etter at vasking, rydding og eventuelle små oppgraderinger er gjort.

Hvorfor bruke boligstylist?

En boligstylist vil kunne bistå deg i en krevende prosess. Mange som selger bolig har også kjøpt seg nytt bosted, og i en slik situasjon er gjerne hodet fullt av praktisk organisering av det nye hjemmet. Da kan det bli knapt med både tid og ork til å fokusere på hvordan man får den gamle boligen til å fremstå som et mest mulig attraktivt salgsobjekt.

– Stylisten kan allerede før du begynner å rydde og fjerne ting, komme med gode tips om hvilke møbler og interiør som bør bli stående igjen i boligen før fotografering og visning, sier Liberg. Og, legger hun til, ved mindre oppgraderinger kan man også få tips om for eksempel fargevalg og lignende.

– Det er heller ikke uvanlig at man kan bli en smule «husblind» etter mange år i samme bolig. Da kan det også være nyttig med en boligstylist som kan se på husværet med et nytt og friskt blikk, fortsetter Liberg. Foruten dette vil en stylist ha stort fokus på tilrettelegging for boligfotografen, slik at bildene blir best mulig.

Gode bilder er viktig

– Som stylist er du i dag en del av salgsapparatet. På samme måte som salgsfremmere deler ut smaksprøver på matvarebutikken, så er vi med på å fremme boligens fortrinn, sier Liberg. I dagens mediedominerte samfunn bombarderes vi med informasjon, og vi blir stadig mer vant til å «lese» via bilder, rett og slett fordi det oppfattes som mindre krevende, sier boligstylisten videre.

– Derfor er det nå i stadig større grad bildene som skal fortelle noe om boligens potensiale. Gode bilder kan være utslagsgivende for hvorvidt interessenter vil bruke tid på å gå på en visning. Flere på visning kan føre til at boligen selges raskere og til høyere pris, avslutter hun.