Selg følelser

– Vi har hatt boliger som har vært vanskelige å selge og som blir trukket ut av markedet, som ikke har vært stylet. Etter en runde med styling har de så blitt solgt på første visning, forteller Sirianne Voie Brochmann, eiendomsmegler MNEF hos REDE Eiendomsmegling. I det øyeblikket du legger ut huset ditt for salg, går det fra å være ditt hjem og din hule til å bli et salgsobjekt. Da er det helt andre regler som gjelder, sier hun.

– Jeg pleier å si at vi faktisk selger følelser, for den som kommer og ser på en bolig skal kunne tenke og se for seg at «her vil jeg bo», legger hun til. Dersom vi klarer å treffe riktig når vi forbereder et objekt for visning, så bidrar vi til at kundene kjenner på de gode følelsene når de ser boligen, fortsetter hun.

Unngå personlige ting

– Dette går ikke på den enkeltes personlige stilvalg, men det er viktig å ta bort det som på en måte er «for personlig» i et hjem. Potensiell kjøper må kunne få se for seg sine egne bilder og gjenstander her, sier Kristine Langfjell, som også er eiendomsmegler MNEF hos REDE. Det handler på en måte om å «nøytralisere» det som gjorde hjemmet til et hjem for den tidligere eieren.

– Alle har stort sett for mange gjenstander, skyter Brochmann inn. Og, legger hun til, – alle våre eiendeler tar jo opp plass, og stort sett kunne nok de fleste raskt fjernet 30 prosent av det som befinner seg i boligen.

– Da kan det være sunt å få inn noen som har greie på hvor «skapet skal stå», eller i alle fall bør stå, smiler Langfjell. Enkelt sagt så dreier det seg om å strippe vekk en del personlighet, men kanskje legge til noe annet, fortsetter hun.

– En stylist er ofte flink til å utnytte de tingene som selger faktisk har, men som kanskje er stuet vekk i et skap eller en krok, sier Brochmann. Eventuelt kan det dreie seg om enkle ommøbleringer, legger hun til.

Styling løser ikke alt

– Er det slik at stua ikke er renovert siden 70-tallet, så nytter det uansett ikke å plassere en designsofa til 50.000 der. Det blir ikke bra av den grunn, sier Langfjell. Det må være match mellom møbler, gjenstander og rommet i seg selv, poengterer hun.

– Det er viktig å se på hvordan boligen faktisk ser ut. Det er ikke bare å gå i gang med styling og få tak i de mest trendy møblene som finns, for det kan tenkes det blir helt krasj. Ikke alle boliger kler å se ut som noe i det nyeste interiørmagasinet, sier Brochmann.

Noen tips før visning  

  • Inngangspartiet er viktig når du gjør klar til visning. Det er boligens førsteinntrykk!
  • Vurder om noen av rommene trenger et malingsstrøk. Det kan gi stor uttelling.
  • Slipp lyset inn, trekk fra alle gardiner eller aller helst fjern dem helt. Fjern eller skjul alle ledninger.
  • Fjern også alle kjøkkenmaskiner fra kjøkkenbenken, og erstatt f.eks. med noen friske urter og fine oljer.
  • Reparer det som må repareres av små hull og løse lister.
  • Fyll gjerne opp med planter og friske blomster, det kan nesten ikke bli for mye.
  • Kjøp alltid nye håndklær og nytt sengetøy.
  • Hvis du bruker sengeteppe så fjerne dyner og puter under, da får du penest resultat.
  • Husk at skap og boder åpnes under visning så ikke glem å rydde der.
  • Vask grundig før visning, og ikke glem vinduene.

Lykke til!